Çocuklarda Kabızlık

Çocuklarda kronik kabızlık oldukça fazla görülen rahatsızlıklardan biridir. Kabızlık; çocuğun dışkısında azalma, zorlanma veya ağrı olması olarak tanımlanabilir. 1 ve 4 yaş arasındaki çocukların genellikle gün içinde en az bir kez dışkılaması gereklidir. Bu sürecin daha uzun olması kabızlık rahatsızlığıyla ilgili olabilir.

Çocuğun haftada 3 kereden az tuvalete çıkması, karnın alt bölgesinde aşırı ağrı hissetmesi, ishal ve kabızlığın birbirini takip etmesi, dışkısının sert olması ve tuvaletini yaparken aşırı zorlanarak ağrı duyması gibi durumlar çocuklarda kabızlık rahatsızlığının belirtisi olarak sayılabilir.

Kabızlık, bağırsaklardaki atıkların sindirim sisteminden rahat bir şekilde geçememesi durumudur. Bu durumda, dışkıda sertleşme ve kurumaya neden olmaktadır. Sağlıklı bir vücutta dışkı, bağırsakların kasılma hareketi ile ilerler. Fakat beslenmede yeterli lif ve su tüketilmemesi ile birlikte kolondaki kas kasılmaları yavaşlar. Bu yavaşlama da kabızlığa neden olur.

Çocukta kabızlık sorunu yaşayan bir aile üyesi olması, çocuğun hareketsiz olması, başka bir rahatsızlığından kaynaklı yatalak olması, lif yönünden zengin besinlerle beslenmiyor olması, yeterli derecede su içmemesi, bazı ilaçların yan etkileri, kemoterapi tedavisi kabızlığa yakalanma riskini arttıran faktörlerdir.

Çocuklarda oluşan kabızlık kanser de dahil olmak üzere birçok hastalığın belirtisi olabilir. Çocukta oluşabilecek bağırsak rahatsızlıkları, rektum ve kolonda oluşacak problemler kabız rahatsızlığından kaynaklı oluşabilir.

Çocuklarda kabızlık olması korkulacak bir durum değildir. Genellikle geleneksel yöntemler ve çocuğun sıvı gıdalarla beslenmesi sonucu kabızlık geçebilir. Fakat kronik bir kabızlık rahatsızlığı olmasına karşın kabızlığın sık tekrarlaması ya da uzun sürmesiyle birlikte bir uzmana görünmekte fayda vardır.

Çocuğun şikayetlerini çocuktan ve ailesinden bir bireyden dikkatle dinleyerek tespit edilmeye çalışılır. Başka bir rahatsızlıktan şüphelenilmesi durumunda uygun testler yapılır. Doktorun yapacağı fizik muayene ile de birçok bulguya ulaşılabilinir. Çocuğun düz karın grafisi, kalın bağırsak grafisi, anal kanalın ultrasonografik olarak incelenmesi, biopsi yöntemleri en sık tercih edilen tetkik yöntemleri arasındadır.

Çocuğun beslenmesiyle ilgili yapılacak tavsiyeler sonucu kabızlık devam ederse medikal tedavi uygulanabilir. Anatomik bir bozukluk varsa ise cerrahi olarak düzeltilmelidir. Kabızlığa neden olan bir hastalığın tespit edilmesiyle ile öncelikli olarak sebebiyet veren hastalığın tedavisi üzerinde durulur.

Çocuğun bol su içmesi, düzenli egzersiz yapması, lifli gıdalarla beslenmesi, tuvaletini tutmaması kabızlıkla ilgili dikkat edilmesi gereken durumlardır. Anne ve baba adayı doktorun tavsiye etmediği hiç bir ilacı çocuklarına vermemelidir. İlaçla yapılacak müdahale en son başvurulacak çare olmalıdır.

İlgili Uzmanlarımız



İlgili Uzmanlarımız
Uzm. Dr. Nazan SOĞUKOĞLU
(Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları)

Uzm.Dr.Fatma ISGANDAROVA
(Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı)

Doç.Dr.Hakan UZUN
(Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı)

Uzm.Dr.Şüküfe ŞİRİNOVA
(Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı)

İlgili Branşlar



İlgili Branşlar
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

SAĞLIĞINIZI YAKINDAN TAKİP EDİN!